Galleri: Se vintergæssene i havet


Solen er endnu ikke stået op, og Ore Strand ved Vordingborg ligger hen i et dunkelt lys. Græsplænen, der strækker sig ned mod den snedækkede badebro og mod havet, der er frosset til is, er dækket af et tykt lag sne.

Sneen og kulden holder dog ikke en gruppe på seks seje morgenvinterbadere fra badelauget Vintergæs i Vordingborg tilbage. Hver morgen hopper de ned i det iskolde vinterhav.

“Jeg bader hver dag,” fortæller Aase Rafn, der sammen med Sanne Johnsen har vinterbadet i 15 år. Aase Rafn fortæller, at hun forleden ikke kunne bade to dage i træk på grund af en for iset stige. Det fandt hun dog en løsning på.

“Så måtte jeg lave sneengle i sneen,” siger hun og smiler:

“Vinterbadning er et kick for mig.”

Dejligt med isterninger og sne

Også denne morgen er der meget is og sne på stigen ved badebroen. Hullet, som vinterbaderne hopper i, er desuden iset en smule til. Formanden for Vintergæs, Vibeke Grønbæk, har derfor taget både økse og skovl med, og hun begynder at slå isstykker af stigen.

Vibeke Grønbæk var sammen med en række andre vinterbadere med til at starte badelauget i foråret 2009. I dag har lauget omkring 25 medlemmer, og der er blevet opstillet to skure ud for badebroen ved Ore Strand. Her kan vinterbaderne klæde om i ly for vinden. Selvom det er luksus med de to skure i forhold til de tidligere badeforhold, er sne, kulde og isterninger i vandet absolut ikke noget, som rører vinterbaderne.

“Det er dejligt, at der har været så meget sne de to seneste vintre,” fortæller Aase Rafn. Sanne Johnsen tilføjer, at det er ret nemt at vænne sig til kulden:

“Jeg var på ferie sidste år i februar. Men selvom jeg havde været væk længe, betød det ikke noget, da jeg kom tilbage igen. Jeg kan kun sige, at vinterbadning er dejligt.”

Bad aldrig alene

Stigen ved badebroen er nu renset for de værste isstykker, og det tynde lag is, der før dækkede vandoverfladen, er nu væk. Vinterbaderne står klar ved stigen. Skiftevis går de ned i vandet. Da de når ned for enden af stigen, dykker de ned, så også skuldrene er under vandet. På den måde får man det mest effektive kick.

Også jeres udsendte journalist er i. (Det kan I læse mere om i blogindlægget: Blog: Mit første isbad.).

Oppe ved skurene igen klæder vinterbaderne om og nyder bagefter en varm kop te.

“Hvad er det bedste råd, I kan give til folk, som vil bade i et sådant vejr? spørger jeg.

“Bad altid sammen med nogen. Bad aldrig alene,” svarer Aase Rafn.

Se billeder fra de seje vintergæs’ badetur i ishavet:
Comments are closed.