Idrætsanalytiker: “Vinterbadning er et opgør med materialismen”

“Vi ser økologi, hjemmesyltede rødbeder og hjemmelavet marmelade. Vi cykler frem for at tage bilen, og vi vil opleve den ægte natur og den ægte velvære, som ligger i at hoppe i havet,” forklarer Maja Pilgaard, analytiker ved Idrættens Analyseinstitut.

Danskernes idrætsaktiviteter følger udviklingen i samfundet, fortæller Maja Pilgaard. Hun er idrætsanalytiker ved Idrættens Analyseinstitut og har foretaget undersøgelser af befolkningens idræts- og motionsvaner.

De seneste år er idrætten rykket udendørs, og sportsgrene som havkajak, mountainbike, orienteringsløb, kitesurfing, skateboarding, snowboarding – og altså også vinterbadning – vinder frem.

Modreaktion på 80’ernes og 90’erne fokus på luksus
Danskernes idrætsaktiviteter havde i 80’erne og 90’erne fokus på luksus for den enkelte gennem for eksempel fitness, spa og wellness, forklarer Maja Pilgaard:

“Vinterbadning har længe været populær i mindre kredse, men oplever nu en ny fremgang som modreaktion på nogle af de mere kommercielle og materialistiske udviklinger,” mener hun.

“Jeg tror, at vinterbadningen altid vil have en kerne af medlemmer, som dyrker dyderne inden for det traditionelle og ægte. Derudover er der også en gruppe, som vi især ser et boom af i disse år, der forbinder vinterbadningen med at finde sig selv, finde indre ro og bruger vinterbadningen som afbræk i en stresset hverdag.”

Et liv i efterdønningerne af en krise
Desuden kan det, ifølge Maja Pilgaard, have betydning, at samfundet i øjeblikket befinder sig i efterdønningerne af en finanskrise og i en tid, hvor der er et stort fokus på f.eks. CO2-forbrug:

“Det er ikke længere prestigefyldt at betale sig til alting i dyre domme. Og hvad med CO2-udslippet ved kunstigt opvarmede spa-bade? I dag ser vi pludselig, at værdierne ligger i det naturlige, det minimalistiske, det ydmyge,” forklarer Maja Pilgaard.

“Kvinder går til boksning, mænd løber i mudder, fitness er rykket udendørs med koncepter, hvor man løfter træstammer og gamle bildæk, og vi samles alle til en hyggestund og en genfødsel i det kolde gys.”

Undersøgelserne af danskernes idræts- og motionsvaner er blevet gennemført syv gange siden 1964 – senest i 2007.

Comments are closed.