Nye vinterbadeklubber giver bedre bademuligheder

I takt med at et større antal mennesker hopper i det kolde vand om vinteren, skyder også flere vinterbadeklubber frem. I øjeblikket er der 55 klubber i Danmark.

Før i tiden skulle vinterbaderne i Karrebæksminde gå 80 meter ud i havet – og så nåede vandet dem alligevel kun til knæene. I dag kan de hoppe direkte ned i vandet fra en stige, der er fastmonteret på en bådebro. At forholdene er blevet bedre, kan vinterbaderne takke Karrebæksminde Vinterbadeklub for. Siden klubben blev stiftet i november sidste år, er det blevet lettere at være vinterbader i Karrebæksminde.

“Der har været et behov for at oprette en vinterbadeklub her. Vinterbadning er jo noget, som folk går op i, men problemet før var, at der blot stod et skur på stranden, som kommunen havde opsat,” fortæller klubbens formand, Jens Otto Fladberg og tilføjer, at klubbens næste mål er at få etableret en sauna.

Mange bække små

I en helt anden del af Danmark, hos Gjøl Vinterbadere i Nordjylland, bliver der også arbejdet på højtryk for at skaffe en sauna. Klubben blev stiftet i september i år, da man ønskede at forbedre mulighederne for vinterbadning på Gjøl. Mange bække små gør en stor å – det er simpelthen nemmere at søge om støtte, når man er en forening, mener klubbens formand, Bente Bjørn:

“Det vejer lidt tungere, at det er en forening, som henvender sig til kommunen.”

I øjeblikket må vinterbaderne på Gjøl vandre hen over skarpe sten på havbunden, når de skal bade. Målet er derfor at få støtte både til en ny badebro og til en sauna. Og til det formål har vinterbaderne allieret sig med andre foreninger i området.

“Vi kan jo hjælpe hinanden. En sauna vil være til gavn for alle klubberne,” siger Bente Bjørn.

En voldsom succes

Hos Svanemøllebugtens Vinterbadelaug, der ligger på Østerbro i København, har man allerede både sauna, stige og lys til de mørke morgener. Lauget blev stiftet i november 2009, og derefter gik det hurtigt med at få faciliteterne på plads.

“Det meste af arbejdet har vi lavet selv, da folk jo gerne vil hjælpe til. Derudover har vi selv finansieret det hele gennem medlemsindbetalinger, fortæller formand for lauget, Klaus Lange. Han tilføjer, at man regner med at udvide om et par år:

“Og så vil vi også gerne være en grøn forening. Fx. tænker vi på at opstille motionscykler, der kan kobles til elnettet og producere energi. Det er grøn vinterbadning,” siger Klaus Lange.

Det er dog ikke kun faciliteterne, der er kommet hurtigt på plads hos Svanemøllebugtens Vinterbadelaug. I løbet af ingen tid er det også væltet ind med nye medlemmer.

“Det er blevet en voldsom succes. Jeg lavede fra starten af en vurdering over udviklingen i medlemstallet. Det første år skulle vi have 400 medlemmer, det andet 800 og det tredje 1200. Men vi er allerede det første år kommet op på 1300. Vi blev voldsomt forbavsede,” siger Klaus Lange.

Er du vild med vinterbadning? Og vil du gerne starte med at bade i en klub? Så klik her.

Comments are closed.