Peter Birch har badet hver dag i 10 år

80-årige vinterbader Peter Birch fra Ebeltoft har gjort badeturen til en fast del af sit morgenritual, og nu kan han slet ikke undvære det kolde gys.

Peter Birch står op klokken 6.30 hver morgen og bliver barberet. Først er det tid til morgengymnastik, og derefter hopper han på cyklen og sætter kursen mod skudehavnen i Ebeltoft, hvor han springer i havet.

“Når jeg så er færdig med at være i vandet, cykler jeg en tur. Derefter kører jeg hjem og tager et brusebad, og så laver jeg morgenmad til mig og fruen i huset, forklarer Peter Birch. Og sådan har morgenerne set ud de sidste 10 år – altså lige bortset fra, når jeg har været udenbys,” understreger vinterbaderen.

“Men når rutinen er overstået, så er jeg også frisk resten af dagen. Og nu er det altså blevet en vane, som jeg slet ikke kan undvære.”

Det er hyggeligt at være “viking”
For Peter Birch er det sociale fællesskab i klubben vigtigt. Hos “Vikingerne” i Ebeltoft er de ca. 10-12 stykker, der mødes om morgenen til en dukkert.

“Vi har det rigtig hyggeligt, og vi lærer hinanden godt at kende,” forklarer han. Som eksempel nævner han den dag, hvor de andre vinterbadere overraskede ham til hans 80-års fødselsdag:

“Da kom jeg herned til havnen, var der ingen mennesker. Jeg tænkte, at det var mærkeligt, jeg ikke kunne se nogen. Pludselig sprang der en hel masse frem og råbte hurra og viftede med flag. Og så gik vi ud og badede allesammen, og de havde dækket bord henne bag ved, hvor vi sad og hyggede os, inden vi tog hjem. Det siger lidt om sammenholdet og det hyggelige ved at være “viking”. Det var en stor oplevelse for mig.”

Vinterbadningen giver et sus
Peter Birch er dog også overbevist om, at vinterbadningen og den daglige motion er sundt for kroppen.

“Lige når man kommer ned i det kolde vand, giver det et sus. Men det er man jo blevet så vant til, og så nyder man det faktisk, Vi snakker faktisk ikke så meget om, om det er koldt eller ej. Det vi snakker mest om, er, om der er brandmænd eller ikke brandmænd. Dem vil vi helst være fri for,” griner Peter Birch. For vikingerne gælder det faktisk, at jo koldere, desto bedre:

“Sidste vinter var der is på hele tiden, og vi måtte slå hul på den for at komme i vandet. Men vi gik i alligevel. Det giver det der pust, som vi føler, vi har brug for.”

Comments are closed.