Vinterbadere


Vinterbaderfestival i Skagen - skal du med?

Foto: http://www.sxc.hu

Så vidt vides, er det Danmarks eneste af slagsen, når Skagen Vinterbaderfestival igen løber af stablen d. 24-27. januar 2013. Vinterbaderfestivalen, som arrangeres i samarbejde mellem vinterbaderklubben "Isbryderen" og Skagen Turistforening, fandt sted for første gang tidligere i år, men alligevel har det kommende års januar-arrangement allerede over 120 tilmeldte. Så der bliver rig mulighed for at møde ligesindede, som også elsker naturoplevelser, det kolde gys, og blodet, der ruller i årene, når vikinger fra hele landet mødes. På programmet er der, udover badeture i vinterhavet, blandt andet planlagt oplæg om Skagens historie og natur, åbent hus-arrangement i den lokale Matas og Vinspecialisten med fokus på hav og sundhed samt en festbuffet med uddeling af Vinterbadernålen 2013 samt efterfølgende linedance. Du kan læse mere om vinterbaderfestivalen på skagen.dk/vinterbaderfestival, hvor du også kan få nærmere oplysning om tilmelding. Du kan også synes godt om festivalen på Facebook TvNord var også med, da der blev holdt vinterbaderfestival 2012. Se med her:

no comments


Galleri: Se vintergæssene i havet

Solen er endnu ikke stået op, og Ore Strand ved Vordingborg ligger hen i et dunkelt lys. Græsplænen, der strækker sig ned mod den snedækkede badebro og mod havet, der er frosset til is, er dækket af et tykt lag sne. Sneen og kulden holder dog ikke en gruppe på seks seje morgenvinterbadere fra badelauget Vintergæs i Vordingborg tilbage. Hver morgen hopper de ned i det iskolde vinterhav. "Jeg bader hver dag," fortæller Aase Rafn, der sammen med Sanne Johnsen har vinterbadet i 15 år. Aase Rafn fortæller, at hun forleden ikke kunne bade to dage i træk på grund af en for iset stige. Det fandt hun dog en løsning på. "Så måtte jeg lave sneengle i sneen," siger hun og smiler: "Vinterbadning er et kick for mig." Dejligt med isterninger og sne Også denne morgen er der meget is og sne på stigen ved badebroen. Hullet, som vinterbaderne hopper i, er desuden iset en smule til. Formanden for Vintergæs, Vibeke Grønbæk, har derfor taget både økse og skovl med, og hun begynder at slå isstykker af stigen. Vibeke Grønbæk var sammen med en række andre vinterbadere med til at starte badelauget i foråret 2009. I dag har lauget omkring 25 medlemmer, og der er blevet opstillet to skure ud for badebroen ved Ore Strand. Her kan vinterbaderne klæde om i ly for vinden. Selvom det er luksus med de to skure i forhold til de tidligere badeforhold, er sne, kulde og isterninger i vandet absolut ikke noget, som rører vinterbaderne. "Det er dejligt, at der har været så meget sne de to seneste vintre," fortæller Aase Rafn. Sanne Johnsen tilføjer, at det er ret nemt at vænne sig til kulden: "Jeg var på ferie sidste år i februar. Men selvom jeg havde været væk længe, betød det ikke noget, da jeg kom tilbage igen. Jeg kan kun sige, at vinterbadning er dejligt." Bad aldrig alene Stigen ved badebroen er nu renset for de værste isstykker, og det tynde lag is, der før dækkede vandoverfladen, er nu væk. Vinterbaderne står klar ved stigen. Skiftevis går de ned i vandet. Da de når ned for enden af stigen, dykker de ned, så også skuldrene er under vandet. På den måde får man det mest effektive kick. Også jeres udsendte journalist er i. (Det kan I læse mere om i blogindlægget: Blog: Mit første isbad.). Oppe ved skurene igen klæder vinterbaderne om og nyder bagefter en varm kop te. "Hvad er det bedste råd, I kan give til folk, som vil bade i et sådant vejr? spørger jeg. "Bad altid sammen med nogen. Bad aldrig alene," svarer Aase Rafn. Se billeder fra de seje vintergæs' badetur i ishavet:

no comments


Unge vinterbadere: "Det er ikke bare en trend"

Vinterbadeklubberne har de senere år oplevet en voldsom medlemstilgang, og en del af klubberne oplever, at flere unge kaster sig ud i det iskolde vand. Men melder de sig ind, blot fordi det er blevet trendy at vinterbade? Nej, mener to unge vinterbadere. Der bliver skrubbet, skuret og gjort grundigt rent på badeanstalten Helgoland ved Amager Strand denne søndag formiddag sidst i oktober. Det er tid til en efterårsrengøring af anstalten, og ved en af de små, turkis træbygninger står 29-årige Jara Høgsberg og pudser vinduer. Hun har vinterbadet siden 2004 og sidder i dag i bestyrelsen for en af de største vinterbadeforeninger i Danmark, Det Kolde Gys, der holder til på Helgoland. Som bestyrelsesmedlem har Jara Høgsberg en klar fornemmelse af, at antallet af unge, der kaster sig ud i de iskolde bølger ved Helgoland, er stigende. "Min helt egen teori er, at der for tiden er en bevægelse, som er meget mod storbyer og det urbane liv. Til trods for at man bor i byen, så vil man også gerne naturen, og vinterbadning er en ret god måde at få opfyldt det behov på," siger Jara Høgsberg. Om vinterbadning ligefrem er blevet trendy, har hun dog svært ved at svare på. Selv føler Jara Høgsberg sig ikke som en del af en forbigående trend. "På den ene side synes man, at man er lidt trendy, når man vinterbader. På den anden side gider man jo heller ikke være en del af en eller anden trend, som er slut om fem år. Jeg kunne slet ikke forestille mig at stoppe med at vinterbade om fem år. Vinterbadning er en fed fornemmelse, og naturen og havet er jo ens gymnastiksal," siger hun.

Tine Buch-Andersen er ny vinterbader: Jeg forventer et eller andet sted, at jeg bader hele vinteren, men jeg ikke ved det endnu. Jeg bliver ved, så længe det føles rart.

“Vinterbadere er skøre”

Lidt længere væk står 31-årige Tine Buch-Andersen med moppe og spand og vasker gulv. Hun er netop begyndt med at vinterbade og er dermed en del af den bølge af nye medlemmer, som er strømmet til vinterbadeforeningerne gennem de seneste år. Det var en veninde, som inspirerede Tine Buch-Andersen til at blive medlem af Det Kolde Gys. "Jeg må indrømme, at jeg tidligere tænkte, at vinterbadere var skøre. Det skulle jeg godt nok aldrig gøre. Det var for skørt. Men altså, nu synes jeg jo, det er dejligt," fortæller hun. Heller ikke Tine Buch-Andersen føler sig som en del af en trend, selvom hun har meldt sig ind på et tidspunkt, hvor vinterbadeforeningerne oplever en stor tilgang af nye medlemmer: "Jeg tror ikke, jeg hoppede med på vognen, fordi det er en trend at vinterbade. Jeg har gået og kigget på badeanstalten i flere år og tænkt: Nå, det ser da hyggeligt ud. Og jeg er jo vild med at bade. Vinterbadningen giver mig en naturoplevelse. Man føler virkeligt, at man er ét med naturen," siger Tine Buch-Andersen. Læs artiklen: "Flere unge vil opleve det kolde gys." Læs artiklen: "Vinterbadning hitter hos danskerne." Læs artiklen: "Idrætsanalytiker: "Vinterbadning er et opgør med materialismen."

no comments


Chilenerne korsede sig, da Gina hoppede i havet

Der blev råbt Ave Maria og slået korsets tegn, da Gina Garrido hoppede i vandet ved en gletsjer i Chile. I Chile, hvor Gina Garrido kommer fra, er der ikke tradition for at vinterbade. Vandet ved kysten er nemlig iskoldt – både sommer og vinter - da det kommer strømmende fra Antarktis. - I Chile betragtes man som lidt vanvittig, lidt tosset, hvis man har prøvet at vinterbade, fortæller Gina Garrido, der er medlem af Vikingeklubben Jomsborg i Århus og har vinterbadet i 10 år. View Her vinterbadede Gina Garrido in a larger map

Korsede sig over vinterbadning

Gina Garrido har boet i Danmark i 35 år. Selvom det ikke er populært at vinterbade i Chile, lader hun sig dog ikke stoppe, når hun er på ferie der. Hun har derfor både badet i de iskolde søer i Andesbjergene og ved gletsjerne i Ildlandet i det sydlige Chile. Og sidstnævnte var en noget speciel oplevelse. Der var nemlig et meget chokeret chilensk publikum på. - De stod og korsede sig. Nej, nej, nej, nej. Ave Maria, Ave Maria. De korsede sig sådan helt og holdt øjnene ved stranden og stod der i en række. Og så dykkede jeg i, fortæller Gina Garrido. Hør hele Gina Garridos fortælling om svømmeturen ved gletsjeren: Vandet virker som en magnet på Gina Garrido. Vi fulgte hende på en vinterbadning sidst i oktober. Se klippet her:

no comments


Peter Birch har badet hver dag i 10 år

80-årige vinterbader Peter Birch fra Ebeltoft har gjort badeturen til en fast del af sit morgenritual, og nu kan han slet ikke undvære det kolde gys. Peter Birch står op klokken 6.30 hver morgen og bliver barberet. Først er det tid til morgengymnastik, og derefter hopper han på cyklen og sætter kursen mod skudehavnen i Ebeltoft, hvor han springer i havet. "Når jeg så er færdig med at være i vandet, cykler jeg en tur. Derefter kører jeg hjem og tager et brusebad, og så laver jeg morgenmad til mig og fruen i huset, forklarer Peter Birch. Og sådan har morgenerne set ud de sidste 10 år - altså lige bortset fra, når jeg har været udenbys," understreger vinterbaderen. "Men når rutinen er overstået, så er jeg også frisk resten af dagen. Og nu er det altså blevet en vane, som jeg slet ikke kan undvære." Det er hyggeligt at være "viking" For Peter Birch er det sociale fællesskab i klubben vigtigt. Hos "Vikingerne" i Ebeltoft er de ca. 10-12 stykker, der mødes om morgenen til en dukkert. "Vi har det rigtig hyggeligt, og vi lærer hinanden godt at kende," forklarer han. Som eksempel nævner han den dag, hvor de andre vinterbadere overraskede ham til hans 80-års fødselsdag: "Da kom jeg herned til havnen, var der ingen mennesker. Jeg tænkte, at det var mærkeligt, jeg ikke kunne se nogen. Pludselig sprang der en hel masse frem og råbte hurra og viftede med flag. Og så gik vi ud og badede allesammen, og de havde dækket bord henne bag ved, hvor vi sad og hyggede os, inden vi tog hjem. Det siger lidt om sammenholdet og det hyggelige ved at være "viking". Det var en stor oplevelse for mig." Vinterbadningen giver et sus Peter Birch er dog også overbevist om, at vinterbadningen og den daglige motion er sundt for kroppen. "Lige når man kommer ned i det kolde vand, giver det et sus. Men det er man jo blevet så vant til, og så nyder man det faktisk, Vi snakker faktisk ikke så meget om, om det er koldt eller ej. Det vi snakker mest om, er, om der er brandmænd eller ikke brandmænd. Dem vil vi helst være fri for," griner Peter Birch. For vikingerne gælder det faktisk, at jo koldere, desto bedre: "Sidste vinter var der is på hele tiden, og vi måtte slå hul på den for at komme i vandet. Men vi gik i alligevel. Det giver det der pust, som vi føler, vi har brug for."

no comments


Peter Tandrup: "Bidt af det sociale"

For Peter Tandrup, der har vinterbadet i Søens Folk i et år, er det næsten blevet en nødvendighed at kaste sig ned i det kolde vand. "Jeg begyndte med at vinterbade, fordi jeg blev lokket med af de andre fra mit bofællesskab, Ottrupgård. Ellers var jeg aldrig begyndt på det. Det tror jeg ikke." Peter Tandrup drypper stadig af søvand og har endnu ikke klædt om efter dagens badning i St. Økssø, hvor han har været i vandet sammen med de andre medlemmer af vinterbadeklubben “Søens Folk”. Det har han nu gjort i et år, og han er blevet rigtigt bidt af det. Blandt andet på grund af det sociale samvær i foreningen. "Det betyder jo noget. Jeg er ret ny i foreningen, men man lærer lige så stille folk at kende. Derudover er vi næsten 20 bare fra Ottrupgård, som vinterbader herude. Det er næsten et must for os at tage herud," siger Peter Tandrup. Giver en indre ro Udover det sociale samvær har også den meditative naturoplevelse, som vinterbadningen giver ham, en rigtig stor betydning for Peter Tandrup. Han har tidligere boet i Island og redet heste gennem flere hundrede kilometer af koldt vand. For ham giver vinterbadningen den samme følelse i kroppen. "At være herude en lørdag morgen klokken syv, hvor der er bomsstille og næsten mørkt. Det er rigtigt hyggeligt. Det er det samme som at være i Island. Det giver en indre ro. Man slapper af, og så er man klar til dagen," afslutter Peter Tandrup. Vinterbaderne strømmer til Rold Skov. Hvorfor? Læs om det her.

no comments


Vinterbaderne strømmer til Rold Skov

Søens Folk har oplevet en stor medlemstilgang, siden foreningen blev stiftet i 2003. I dag har foreningen 120 medlemmer, og mange af vinterbaderne kører langt for at opleve det kolde gys. Midt inde i Rold Skov, langt fra hverdagens stress og jag, ved den idylliske og fredfyldte St. Økssø, ligger der en sauna. Her holder Søens Folk til - en forening for vinterbadere, der blev stiftet i 2003. I begyndelsen havde foreningen blot omkring 10-12 medlemmer. Siden er medlemstallet steget voldsomt. I dag tæller foreningen 120 vinterbadere, og medlemmerne kommer helt fra Hobro, Haverslev og Aalborg for at opleve det kolde gys i St. Økssø. - Folk vil jo gerne køre langt, fordi der er så dejligt her. De kommer, fordi skoven er så smuk. Om morgenen, når solen står op, hvor der er tåget, og søen er blank og stille. Det er som et helt puslespil, fortæller formand for Søens Folk, Solveig Lauritsen og tilføjer med et grin: - Og så skete der også nogle voldsomme ting for klubbens popularitet, da vi fik en sauna for nogle år siden. Her er alle ens Hovedparten af medlemmerne i Søens Folk er i 40’erne eller 50’erne. Et af medlemmerne, Hanne Spangsege, har vinterbadet siden 2006. Hun bor i Suldrup og kører hver gang 25 kilometer for at kunne opleve det kolde gys sammen med de andre medlemmer af Søens Folk. - Her i klubben kan man bare være sig selv. Her er alle ens. Når man smider tøjet, er man ens, uanset om man er ingeniør eller maskinarbejder, fortæller Hanne Spangsege. Peter Tandrup begyndte at vinterbade for et år siden. Læs hans historie her.

no comments


Galleri: Vinterbaderne i Rold Skov

Vinterbaderne fra Søens Folk i Rold Skov elsker det kolde gys. Se billeder fra en vinterbadning i oktober.

no comments