Unge vinterbadere: “Det er ikke bare en trend”

Vinterbadeklubberne har de senere år oplevet en voldsom medlemstilgang, og en del af klubberne oplever, at flere unge kaster sig ud i det iskolde vand. Men melder de sig ind, blot fordi det er blevet trendy at vinterbade? Nej, mener to unge vinterbadere.

Der bliver skrubbet, skuret og gjort grundigt rent på badeanstalten Helgoland ved Amager Strand denne søndag formiddag sidst i oktober. Det er tid til en efterårsrengøring af anstalten, og ved en af de små, turkis træbygninger står 29-årige Jara Høgsberg og pudser vinduer.

Hun har vinterbadet siden 2004 og sidder i dag i bestyrelsen for en af de største vinterbadeforeninger i Danmark, Det Kolde Gys, der holder til på Helgoland.

Som bestyrelsesmedlem har Jara Høgsberg en klar fornemmelse af, at antallet af unge, der kaster sig ud i de iskolde bølger ved Helgoland, er stigende.

“Min helt egen teori er, at der for tiden er en bevægelse, som er meget mod storbyer og det urbane liv. Til trods for at man bor i byen, så vil man også gerne naturen, og vinterbadning er en ret god måde at få opfyldt det behov på,” siger Jara Høgsberg.

Om vinterbadning ligefrem er blevet trendy, har hun dog svært ved at svare på. Selv føler Jara Høgsberg sig ikke som en del af en forbigående trend.

“På den ene side synes man, at man er lidt trendy, når man vinterbader. På den anden side gider man jo heller ikke være en del af en eller anden trend, som er slut om fem år. Jeg kunne slet ikke forestille mig at stoppe med at vinterbade om fem år. Vinterbadning er en fed fornemmelse, og naturen og havet er jo ens gymnastiksal,” siger hun.

Tine Buch-Andersen er ny vinterbader: Jeg forventer et eller andet sted, at jeg bader hele vinteren, men jeg ikke ved det endnu. Jeg bliver ved, så længe det føles rart.

“Vinterbadere er skøre”

Lidt længere væk står 31-årige Tine Buch-Andersen med moppe og spand og vasker gulv. Hun er netop begyndt med at vinterbade og er dermed en del af den bølge af nye medlemmer, som er strømmet til vinterbadeforeningerne gennem de seneste år.

Det var en veninde, som inspirerede Tine Buch-Andersen til at blive medlem af Det Kolde Gys.

“Jeg må indrømme, at jeg tidligere tænkte, at vinterbadere var skøre. Det skulle jeg godt nok aldrig gøre. Det var for skørt. Men altså, nu synes jeg jo, det er dejligt,” fortæller hun.

Heller ikke Tine Buch-Andersen føler sig som en del af en trend, selvom hun har meldt sig ind på et tidspunkt, hvor vinterbadeforeningerne oplever en stor tilgang af nye medlemmer:

“Jeg tror ikke, jeg hoppede med på vognen, fordi det er en trend at vinterbade. Jeg har gået og kigget på badeanstalten i flere år og tænkt: Nå, det ser da hyggeligt ud. Og jeg er jo vild med at bade. Vinterbadningen giver mig en naturoplevelse. Man føler virkeligt, at man er ét med naturen,” siger Tine Buch-Andersen.

Læs artiklen: “Flere unge vil opleve det kolde gys.”

Læs artiklen: “Vinterbadning hitter hos danskerne.”

Læs artiklen: “Idrætsanalytiker: “Vinterbadning er et opgør med materialismen.”

Comments are closed.