Vinterbadning – Fup eller fakta?

Er vinterbadning virkelig godt for immunforsvaret? Og selvom det uden tvivl er rart, er det så også en god idé at nyde varmen i saunaen, inden du hopper i det kolde vand?

Forskningsansvarlig lektor, Dr. Med. Bo Belhage fra Bispebjerg Hospital har forsket i, hvordan det kolde vand påvirker menneskekroppen. I lydklippene herunder giver han svar på, hvad forskningen har at sige om typiske myter om vinterbadning.

Betyder vinterbadning noget for stofskiftet og forbrændingen?
Nogle kunne måske blive fristet af at hoppe en tur i det kolde vand i stedet for at tage en fysisk hård løbetur? Hør i klippet, hvad Bo Belhage har at sige om sammenhængen mellem vinterbadning og forbrænding:

Kan man afhjælpe kuldskærhed ved at være vinterbade?
Er man et af de uheldige mennesker, der altid fryser om tæerne, så kunne det da være, at man skulle overveje at slutte sig til kredsen af vinterbadere. Hør, hvad Bo Belhage har at sige om den sag:

Har vinterbadning nogen gavnlig effekt på immunforsvaret?
Vinterbadere praler ofte af, at de aldrig eller sjældnere er syge end andre mennesker. Hør her, om overlæge Bo Belhage tror, der er noget om snakken:

Kan man opnå samme gavnlige effekt ved at tage et brusebad?
Hvis man ikke bryder sig om sten, undervandskravl og sand mellem tæerne, så kunne det jo være smart bare at stille sig under den varme bruser. Men giver det den samme effekt? Hør Bo Belhages svar:

Er det særligt hårdt for kredsløbet, hvis man varmer op i saunaen, inden man får det kolde gys?
De såkaldte “radiatorvikinger” ynder at nyde varmen i saunaen, inden de hopper i det iskolde vand. Men er det hårdere for kroppen, end hvis man går i vandet først?


Se også ”Kicket” – den videnskabelige forklaring.

Comments are closed.