Vinterbadning hitter hos danskerne

Det kolde gys er populært, og flere og flere danskere landet over melder sig ind i en vinterbadeklub. Det viser en rundspørge foretaget blandt 32 ud af ca. 55 klubber i Danmark.

I rundspørgen svarer 75 procent af de adspurgte klubber, at de inden for de seneste fem år har oplevet en stigning i antallet af medlemmer. En stigning, der hos nogle klubber er ganske markant.

En klub, der har oplevet en stor medlemstilgang, er landets største vinterbadeklub, Vikingeklubben Jomsborg i Århus, der er meget tæt på at runde 5000 medlemmer.

“Vi oplever en utrolig interesse for vinterbadning. Medlemstallet er vokset eksplosivt med 500-700 nye medlemmer hvert år de seneste 5-6 år. Det er trods alt en kraftig stigning,” siger formand for Jomsborg, Bjørn Rohde.

Det viser rundspørgen:

  • 75 procent af klubberne (24 styk) har oplevet en medlemsstigning inden for de seneste 5 år.
  • 12,5 procent af klubberne (4 styk) har ikke oplevet en medlemsstigning inden for de seneste 5 år.
  • 12,5 procent af klubberne (4 styk) har svaret blankt på spørgsmålet, da ikke har eksisteret i fem år.

Der kommer hele tiden nye til

Også i den anden ende af landet mærker man vinterbadningens popularitet. I Holbæk Vinterbaderklub har man gennem de seneste par år oplevet en stor medlemstilgang. Blandt andet er der i denne sæson indtil videre kommet 35 nye medlemmer, og klubben er nu oppe på 250 medlemmer.

“Der er rigtigt meget gang i den, og der kommer hele tiden nye til. Det er både folk, som kender nogen, der allerede er medlemmer af klubben. Og det er folk, som altid har ønsket sig at blive medlem af en vinterbadeklub og nu har taget sig sammen,” siger medlemsregistrator Ib Bobjerg Nielsen.

Han tilføjer, at klubben blot havde omkring 30 medlemmer, da han selv startede med at vinterbade for 12-13 år siden.

“In at dyrke sig selv”

Anders Hjorth, formand for en af Danmarks ældste vinterbadeklubber, Det Kolde Gys på Amager, vurderer, at der lige nu er omkring 16.000 organiserede medlemmer samt 55 vinterbadeklubber i Danmark.

“Der har været en konstant stigning i nye klubber. Det er gennem de seneste 10-15 år blevet trendy at vinterbade,” siger Anders Hjorth.

Det samme påpeger formand for Vikingeklubben Jomsborg, Bjørn Rohde:

“Det er min personlige mening, at der er noget trendy over det at vinterbade. Det er blevet in at dyrke sig selv og det ekstreme. Og så er vinterbadning jo sundt,” siger han.

Klubber med store medlemsstigninger:

  • Roskilde Vikinge Vinterbadere: Antallet af medlemmer er på fem år steget fra 90 til 322. Det vil sige en stigning på 257 procent.
  • Ishøj Strandbadeforening: Antallet af medlemmer er på fem år steget fra 50 til cirka 140. Det vil sige en stigning på 180 procent.
  • Vinterbaderne i Skive VISKI: Antallet af medlemmer er på fem år steget fra 30 til cirka 80. Det vil sige en stigning på 166 procent.

Læs artiklen: “Idrætsanalytiker: Vinterbadning er et opgør med materialismen”

Læs artiklen: “Unge vinterbadere: “Det er ikke bare en trend””

Læs artiklen: “Flere unge vil opleve det kolde gys”

Comments are closed.